A stevia termesztése

Most már ismerjük a sztívia jótékony hatásait, méltán beszélhetünk róla úgy, mint "csodaszer", miért ne neveljünk egy ilyen növényt otthon magunknak, hogy ha szükség van rá, bármikor kéznél legyen?

Mivel a stevia kitűnően alkalmazkodik a különböző éghajlatokhoz, így Magyarországon is igen jól érzi magát, csak arra kell figyelni, hogy tavasztól késő őszig napfényes helyen legyen, télen pedig fontos, hogy meleg helyen maradjon.

Első lépések

Ha magról neveljük őket, akkor figyeljünk arra, hogy korábban kezdjük el őket kicsíráztatni (ez kb. március eleje), hogy időben szép palántáink legyenek. A magokat nem szabad túl mélyre helyezni a földbe, legjobb, ha a föld felszínén tartjuk őket. 10-15 nap szükséges kicsírázásukhoz, majd mikor a palántán 5-6 levél már megjelent, akkor ki is ültethetjük őket.

A növények nagyon érzékenyek a hidegre, ezért csak akkor rakjuk ki őket a szabadba, ha a föld már 8-10 Celsius-fok között mozog. A növényeket 50 centiméterre ültessük egymástól.

Öntözés, tápanyagellátás

Tápanyagban gazdag talajba kell a palántákat kiültetni és mivel a gyökerek a talajfelszínen vannak, így a gyengébb minőségű talajon megfelelő trágyázással is alkalmasak lehetnek a stevia otthonának. A növény a túlzott nedvességre is érzékeny, így inkább többször öntözzük és mindig csak kevés vizet kapjon egyszerre.

Aratás

Két álláspont is érvényben van: az egyik szerint az őszi virágzás előtt kell learatni, mert ilyenkor a legédesebbek a levelek. A másik vélemény pedig az, hogy minél később aratjuk le a növény, annál jobb, mert így a stevia növények stevioside koncentrációja nő. Ha letakarjuk a növény, akkor az első talajmenti fagyokat is átvészeli, így nyerhetünk pár hetet az aratással.

Magyarországon a hideg miatt a növények nem tudnak áttelelni, így a legédesebb növényekről érdemes hajtásokat vágni, melyeket kigyökereztethetünk.

Szárítás, felhasználás

A leveleket akár egy kifeszített szúnyoghálón is megszáríthatjuk. Nem fontos a nagy hő, de a jó szellőzés elengedhetetlen. Körülbelül egy fél nap alatt kiszáradnak a levelek.