Tudtad?

· Boeck és Haebicch 1992-ben és Chan és társai 2000-ben önkéntesekkel végeztek kísérleteket, melyek eredménye, hogy a sztívia és a szteviozid, mint édesítő teljes mértékben biztonságos. A vizsgálat alanyai napi 750 mg kivonatot kaptak és ekkora mennyiség egyáltalán nem változtatott a vér biokémiai összetételén, tehát cukorbetegek is fogyaszthatják.

· A sztevizoid 300-szor édesebb a cukornál. A napi bevitt mennyiség cukorból az EU-átlag szerint 131 gramm, ez 400 mg szteviozidnak felel meg. Ebből 240 mg glükóz keletkezik. A 240 mg anyag harmada kiürül, harmada átalakul, harmada felszívódik. 80 mg (0,08gramm) szívódik fel, ez a glükózmennyiség pedig elhanyagolható a szevezetben, tehát veszélytelen a cukorbetegekre.

· Nem rákkeltő. Patkányokon végzett kísérletekkel támasztották alá. a JEFCA és a WHO is igazolja ezt a megállapítást.

· Chan és társai kísérletei még azt is bebizonyították, hogy a résztvevő alanyok vérnyomása normalizálódott. Kezdetben a csoport átlagos vérnyomása 166/102 volt, a kísérlet végére pedig ez az arány 153/90-re változott. A sztívia tehát jó hatással van a vérnyomásra.

· Planas és Kuc 1968-as patkányokon végzett vizsgálati eredménye a következő volt: a sztívia nem befolyásolja a szaporodást. Ezt az állítást 1996-ban Siotsu is megerősítette. Az állatok viselkedése nem változott.

· A szteviozid olvadáspontja 198 Celsius-fok, tehát összetétele nem változik és az ételt sem színezi meg sütés vagy főzés során. PH-ja stabil, vagyis főzéshez, sütéshez kiválóan alkalmazható.

· A világon széles körben elterjedt mint édesítő. Japánban, Kínában, Brazíliában a szívia piaci részesedése kb. 60%, mint kalóriamentes, természetes édesítő. 1995 óta az USA-ban étrendkiegészítőként használják. 2000-től az EU felvette, mint új élelmiszert, álláspontja jelenleg még semleges; arra hivatkozik, hogy a kutatási eredmények nem elégségesek arra nézve, hogy a sztívia valóban nem rendelkezik semmiféle egészségkárosító hatással. Ennek ellenére forgalmazása nincs tilalom alatt.

· http://multi-vitamin.hu/Stevia-termekek.html