A stevia mint az öregedés késleltetője

Számos olyan állatkísérletet ismerünk, melyek bebizonyították, hogy a kalóriabevitel csökkentésével egy hosszabb és teljesebb élet érhető el. Jól tudjuk, hogy a túlzott kalóriabevitel és a túl sok cukor fogyasztása az egyik legfőbb oka a magas vércukorszint, az elhízás és ebből adódóan számos más betegség kialakulásának. A mértéktelen habzsolás nemcsak a betegségek előidézője lehet, hanem a korai megöregedésnek is.

A glükóz fontos része az öregedési folyamatnak, mivel bizonyos fehérjékhez hozzátapadva - pl. kollagén - beindítja a glikáció folyamatát. Vagyis azzal, hogy a cukormolekula kapcsolatba lép a kollagénnel, rontja annak működőképességét, ami zavart okoz. A kezdeti szakaszban ezt a folyamatot hívják glikációnak.

Ahogy öregszünk a testünkben levő fehérjék glikációja is egyre nő. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy a kor előrehaladtával a vércukorszint is növekszik. Köztudott, hogy az emberben a kollagén glikációja és a vércukorszint a sejtek és testünk öregedéséhez vezet. (Schleicher, 1996 és 1997.)

A glikáció függ a kortól és a személytől, de a kalóriabevitel mérséklésével lelassítható a folyamat. Más szavakkal: ha elkerüljük a sok cukor fogyasztását és a magas kalóriabevitelt, akkor évekkel vagy évtizedekkel meghosszabbíthatjuk az életünket, mivel elősegítjük, hogy fehérjéink egészségesek maradjanak.

Itt kerül a képbe a stevia, mint valós alternatíva. Ha a finomított cukrot steviával helyettesítjük, akkor már eleve alacsonyan tartjuk a vércukorszintünket. Másrészt a stevia "nullkalóriás", így segítségével a kalóriák száma is jelentősen csökkenthető. nekünk pedig éppen ez a két tényező szükséges ahhoz, hogy kollagénjeinket megvédjük a glikációtól.

A stevia hasznos azok számára, akik cukorbetegek és érdekükben áll a kalóriabevitel csökkentése és azok számára is, akik csak egyszerűen vissza akarják szorítani a cukorfogyasztásukat. Emellett segítségével megelőzhető a fogszuvasodás és elősegíti az általános jó egészséget és a hosszabb élettartamhoz is hozzájárul.

A steviáról bővebben: http://sztivia.com/
 
Multivitamin áruház
Címkék: stevia, sztívia