A Coca-Cola is rákapott a steviára?

A híresztelések szerint már a Coca-Cola is szemet vetett a stevia növényre, hiszen a növény kivonata háromszázszor édesebb, mint a cukor, így a kólát is nagyszerűen lehetne vele e mi is pontosan e cég koncepciója az üggyel kapcsolatban?

Az MTI forrása szerint az üdítőitalgyár és a Cargill (az egyik legnagyobb amerikai élelmiszeripari cég) bejelentette, hogy a steviát már különböző teszteknek vetik alá, hogy kiderüljön valóban alkalmas-e termékeit édesítésére, illetve, hogy semmilyen káros összetevőt nem tartalmaz.

De mi lenne a következménye annak, ha a Coca-Cola édességét valóban ennek a levélnek köszönhetnénk? Azt már tudjuk, hogy Paraquay az egyik legnagyobb stevia termesztő, így ha az üdítőitalgyártó cég úgy dönt, hogy szüksége lenne a sztíviára, akkor az a paraguayi termelők számára hatalmas lehetőséget jelentene. A paraguayiak már most hatalmas pénzösszegekről álmodoznak. "A Coca-Cola bejelentése hatalmas érdeklődést keltett" - mondta Nelson Gonzales, a steviatermelők szövetségének elnöke. Az ország kormánya is támogatná az eseményt, hiszen ő is nagyban részesedne a bevételekből, emellett hisz abban, hogy ha ösztönzi a termesztés felfuttatását, akkor a paraquayi szegények is profitálhatnának az üzletből.

De mégis mi hátráltatja az egyezség létrejöttét? Az Egyesült Államokban a steviát egyelőre még a "káros hatású élelmiszer összetevő" kategóriája alá sorolják be, így forgalmazása törvénybe ütközik. Az Európai Unióban is még csak táplálék-kiegészítőként, gyógynövényként vagy kozmetikai krémek alapjaként hozható forgalomba, ezért édesítőt gyártani tilos belőle. (2008-ban még tilos volt, ma már engedélyezett.)

Mely érvek szólnak a stevia mellett? A kutatások azt bizonyítják, hogy a növényből kivont anyag gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, a cukorbetegek, magas vérnyomásban szenvedők kiváló orvossága lehet és a cukorral ellentétben még a fogzománcot sem károsítja. Szerkezete stabil, így a magas hőmérsékletet is jól bírja, ezért sütéshez, főzéshez kiválóan alkalmas.

2010. július óta a Coca-Cola édesítőként bizonyos termékeiben steviát használ.